perjantai 10. kesäkuuta 2016

Jeturkasti- siis mikä?

Teijon kansallipuiston opastuskeskuksen parkkipaikan reunassa on viitta, jossa lukee Jeturkasti. Mikä ihme on Jeturkasti oli ensimmäinen ajatus meikäläisen päässä. Uteliaisuus heräsi. Matka näytti kohtuullislta ja opastuskeskuksesta hakemani esite kertoi, että reitti on merkitty valkoisin maalimerkein. Okei. Sinnepä sitten käyköön tieni! Alkumatkasta reittimerkkejä oli kiitettävästi ja polku oli muutenkin niin leveäksi tallaantunut että harhautumisen vaaraa ei ollut.
Mutta mutta. Ison laakean kallion päällä tuli tenkkapoo. Kuljin kalliota edestakaisin ja ristiinrastiin mutta ainota reittimerkit olivat siellä suunnassa, mistä olin tullut.


 
Edes kallion laella seisseet kiukkuisennäköiset kiviukot eivät osanneet opastaa oikeaan suuntaan.Kun olin aikani pyörinyt kalliolla ympyrää totesin, että taitaa olla syytä vaihtaa taktiikkaa. Palasin autolle ja ajoin tietä pitkin Jeturkastin parkkipaikalle. Siitä eteenpäin polku olikin hyvin merkitty. Jeturkasti osoittautui Ancylus-järven muinaisrannaksi. Veden ja vetäytyvän jään hiomia pyöreitä kiviä riitti silmänkantamattomiin.

 
  Pirunpelloksikin moisia jääkauden jälkiä tiedän kutsuttavan. Olihan tämä  Jeturkasti hieno käydä katsomassa mutta se ei minulle selvinnyt mistä erikoinen paikannimi juontaa juurensa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti