sunnuntai 26. kesäkuuta 2016

Karoliina oli tiukka mummo

Tarinoiden ja perimätiedon mukaan Viitasaaren Kymönkoskella sijaitsevan pystysuoran  Itävuoren kallion päällä oli aikoinaan kuppari-Karoliinan torppa.  Karoliina Raatikainen  (1848-1918) oli kansanparantaja, hieroja ja kuppari, joka kulki kesät ja talvet Kymönkosken ja lähikylien taloissa hoitamassa tautien, kivun ja reumatismin vaivaamia kanssaihmisiä ja toimipa hän tarpeen tullen lapsenpäästäjänäkin. 
Kerrotaan, että hän kiipesi vielä ikäihmisenäkin  ylös ja alas kalliorinnettä torpalleen ottaen tukea kivistä ja puun juurista. Polkua kutsutaan syystäkin Karoliinan portaiksi. Jyrkänteellä on pituutta kilometrin verran ja Itävuoren korkein laki nousee jopa 80 metriä Kymönjärven pinnan yläpuolelle.
Karoliinan portaat ovat Viitasaarelta Vesannolle johtavan tien varressa. Paikka on merkitty nähtävyys- merkeillä ja tien vieressä on tilava parkkipaikka. Parkkipaikalta lähtee  aika leväksi kulunut  n 700 m mittainen luontopolku, joka laskee alas lehtomaiseen notkelmaan, kulkee pienen peltoaukean viertä metsikköön, jonka reunasta alkaa varsinainen luonnonsuojelualue.


Yht'äkkiä edessä kohoaa lähes pystysuora kallioseinä. Sitä ei erota puiden lomasta ennenkuin on melkein sen juurella. Kallioseinästä voisi hyvällä mielikuvituksella erottaa vaikka minkälaisia vuorenpeikon naamoja.
Osa valtavista lohkareista näyttää nojaavan ympärillä kasvaviin puihin, osa on kiilautuneena toisten lohkareiden varaan. Niitä katsellessa tulle väistämättä mieleen Huojuva Torni -niminen peli; mahtaisko romahtaa, jos ottaisi yhden kiven pois?

.
Kävimme Karoliinan portailla reilut kymmenen vuotta sitten, mutta koska paikka jäi mieleen tosi erikoisena luontopaikkana, päätimme käväistä siellä ohikulkumatkalla  uudelleen.  Muistikuvat rehevästä lehdosta pitivät paikkansa, mutta varsinaisen Karoliinan portaiden polun jyrkkyys ja vaikeusaste oli päässyt unohtumaan.
 
Tokihan sitä piti kiivetä edes osan matkaa, vaikka aivan ylös asti emme uskaltautuneetkaan. Terve itsesuojeluvaisto taisi tulla mukaan; jos sattuu pääsemään ylös, niin mitenkähän sieltä pääsee alas?  On se Karoliina ollut aika tiukka mummo.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti